Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια μητέρα δύο παιδιών. Κάποια μέρα, η μητέρα έπιασε τα παιδιά της να τσακώνονται στην κουζίνα. Υπήρχε μόνο ένα πορτοκάλι στο σπίτι και το ήθελαν και τα δύο-κάτι το οποίο είναι χαρακτηριστικά στα μικρά παιδιά. Τι να κάνει ένας γονιός ;
Κάποιοι γονείς λένε ότι θα απομάκρυναν το πορτοκάλι και θα έστελναν τα παιδιά να τσακωθούν στο δωμάτιο τους. Πολλοί γονείς λένε ότι θα έκοβαν το πορτοκάλι στην μέση και θα έδιναν σε κάθε παιδί το μισό. Τελικά, οι γονείς με μεγαλύτερη εμπειρία, προκειμένου να προλάβουν μια μεταγενέστερη διαφωνία σχετικά με το ποιο μέρος του μισού πορτοκαλιού θέλει κάθε παιδί, θα αυτοσχεδίαζαν. Θα επέτρεπαν στο ένα παιδί να κόψει προσεκτικά το πορτοκάλι στη μέση, και στη συνέχεια το άλλο παιδί να διαλέξει ποιο μισό μέρος (από το πορτοκάλι) θέλει’ οι γονείς ωθούσαν το παιδί το οποίο έκοβε το πορτοκάλι να είναι όσο πιο δίκαιο γίνεται, αφού εκείνος ή εκείνη θα υπέφερε από την απώλεια αν τα μερίδια δεν ήταν ίσα. Εμοιαζε λογικό.
Κατά τύχη, η συγκεκριμένη μητέρα είναι διαμεσολαβήτρια. Παίρνει το πορτοκάλι από τα παιδιά που κλαίγανε και τα ρωτά τον λόγο για τον οποίο το θέλουν. Όταν ρωτήθηκαν, το ένα παιδί εξέφρασε την επιθυμία να φτιάξει έναν χυμό. Το άλλο έφτιαχνε γλυκό και βάσει της συνταγής, χρειαζόταν την φλούδα. Τα παιδιά, με την βοήθεια της μητέρας τους, συμβιβάστηκαν. Συμφώνησαν το ένα παιδί να στύψει το πορτοκάλι και να πάρει όλο τον στυμμένο χυμό και το άλλο παιδί να πάρει ολόκληρη την φλούδα. Ετσι και τα δύο ικανοποιήθηκαν.
Στην κοινωνία μας, μεγαλώσαμε σκεπτόμενοι ότι όπου υπάρχει μια σύγκρουση, κάποιος πρέπει να κερδίσει και ο άλλος να χάσει. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να εργαζόμαστε σε αμοιβαία επωφελείς λύσεις. Είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Παρ’όλα αυτά, το αποτέλεσμα αξίζει. Εργαζόμενοι συνεργατικά, μπορούμε να βρούμε καλύτερες λύσεις, είτε στον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά, σε εργασιακά ζητήματα, σε επιχειρηματικές συναλλαγές, ακόμα και στις αγωγές.
Σε μια διαφωνία, ρωτώντας τι θέλουν οι άνθρωποι, ένας διαμεσολαβητής είναι σε θέση να συμβάλλει στην κατανομή των πόρων πιο αποτελεσματικά, και όλοι να είναι πιο ικανοποιημένοι, χωρίς φθορά. Εάν αυτά τα δύο παιδιά επέλεγαν την οδό των δικαστηρίων, το πιθανότερο ήταν να λάβει το πορτοκάλι το ένα παιδί ή να το χωρίσει ο δικαστής με τρόπο που μοιάζει πιο κατάλληλος. Μόνο στην διαμεσολάβηση, οι διαφωνούντες μπορούν πραγματικά να συζητήσουν τι πραγματικά θέλουν και γιατί το θέλουν. Μόνο στη διαμεσολάβηση, τα πάντα είναι πιθανά.
*Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά. Πρωτότυπο κείμενο : MediationTools.com – Article: “The Orange Story”
Η ιστορία με το πορτοκάλι συνηθίζεται να λέγεται ως παράδειγμα για τα οφέλη της Διαμεσολάβησης